Épületek energiatanúsítása

Épületek energiatanúsítása

Energiatanúsítvány készítése lakás adásvétele, bérbeadása esetén (néhány kivétellel) kötelező. A tanúsítási skála a legkedvezőbb ‑ AA+ kategóriától a legkedvezőtlenebb ‑JJ kategóriáig terjed.

Az alacsony energiafogyasztás értékké válik, és ez megjelenik az ingatlanok árában is. A rendeletek kötelező teljesítésén túl lehet-e valamilyen pozitív hozadéka, kérdezheti jogosan a megrendelő!

A tanúsítványnak szinte legfontosabb része lesz a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira. A szakszerűen elvégzett tanúsítás segít reális képet kialakítani az adott épület állapotáról, így az is nyilvánvalóvá válhat, hogy mely pontokon lehet később eredményesen javítani azon. A szakember tapasztalata segítheti a tulajdonost abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energia megtakarítást célzó korszerűsítés.

Manapság már egy hűtőszekrény vásárlása során is befolyásoló tényező lehet annak energetikai osztálya, hiszen élettartama alatt jelentős mennyiségű elektromos áramot fogyaszt el. Ennél jóval nagyobb jelentőségű egy ingatlanvásárlásnál a megvásárolandó lakás vagy épület energetikai besorolása! Biztosítsa be magát, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a lakásvásárlás után (magas gázszámla, penészedés stb.)!

Felújítást tervez, de nem tudja mi az, amire valóban érdemes költeni? Mikor gazdaságos a magasabb beruházási költség, amely az üzemeltetés során térül meg? Milyen felújításra kerüljön sor? Korszerűbb gépészeti berendezést vagy alternatív energiát alkalmazzunk, vagy az épület szigetelését javítsuk, esetleg a nyílászárók cseréje a megfelelő megoldás? Ugyanakkor akár a meglévő rendszerek kismértékű átalakítása (pl. termosztatikus szelepek, új gépészeti berendezés, korszerű szabályozás beépítése) is növelheti az energetikai hatékonyságot!

CZÉTÁNY MÉRNÖKI IRODA (MC-THERM)

7200 Dombóvár, Tóth E. u. 2. – info@lavent.hu