Néhány tippünk az épületek energiatakarékos üzemeltetésére:

 1. A legfontosabb az épületszerkezetek szigetelése, a nyílászárók megfelelő hőtechnikai paraméterei.
 2. Radiátoros fűtési rendszer akkor működtethető takarékosan, ha rendelkezik egy központi helyiség termosztáttal, továbbá  a radiátor szelepek thermoszatikus fejjel vannak ellátva. Ez esetben ritkán használt helyiségek hőfokát alacsonyabbra állíthatjuk a termosztátos szelepekkel, egyetlen helyiségben sem lesz túlfűtés.
  A helyiség termosztátot, állítsuk a felhasználói szokásainkhoz. Napi több idősávot is meghatározhatunk, hiszen ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el. Éjszaka állítsunk be alacsonyabb pl. 17-18 Celsius-fokos hőmérsékleteket a szobákban!
  Így akár 15-20% megtakarítást is el tudunk érni.
 3. Amennyiben kondenzációs készülékkel rendelkezünk, igyekezzünk minél alacsonyabb – de még pont megfelelő előremenő hőmérsékletre beállítani a kazánberendezést. Mivel ezek a készülékek – külső érzékelővel – képesek időjárásfüggő szabályozásra is, a külső hőfoknak megfelelő optimális előremenő hőmérséklet beállítása automatizálható, amivel tovább növelhető a hatásfok!
 4. Új építésnél hőszivattyús rendszereket ajánlunk, amivel a hűtést és fűtést is meg tudjuk valósítani. Ehhez alacsony hőmérsékletű hőleadókat, padló,-  falfűtést ill. fan-coil-okat ajánljuk!
 5. Ha lehetőségünk napkollektorok felszerelésére, még a melegvíz-ellátást is ki tudjuk váltani a nyári időszakban. Éves viszonylatban optimális rendszer kialakításnál a teljes energiaigény 60%-a kiváltható.
 6. A nem hőszivattyús elvem működő elektromos fűtő berendezések energiapazarlók egységnyi ( elektromos áramból egységnyi hőenergiát tudnak előállítani ). Ezek a berendezések csak nagyon kevés esetben használhatók a jövőben hatékonyan.   
 7. A gázkazánokon, végeztessük el a szükséges karbantartást a fűtési idény előtt. Egy koszos, eldugult készülék rossz hatásfokkal működik, ha nyitott égésterű (régi „B” típusú kéményes) készülék akár életveszélyes is lehet! Ha van a készülékhez csatlakoztatva gravitációs kémény, annak a tisztítását is rendeljük meg!
 8. Takarékoskodjunk az energiával, ne szellőztessünk, ha megy a klímaberendezés vagy éppen a kazán fűti a lakást!
 9. A hővisszanyerő hőcserélős központi szellőzési rendszer beépítése esetén megtakarítható a szellőzési energiaigény.

  Czétány László ügyvezető, tervező, épületgépész és gázipari szakmérnök, gázipari és épületenergetikai szakértőVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük